Referendum? Nee, bedankt

In de vergadering van de commissie Bestuur & Economie lag op 14 maart het initiatiefvoorstel van Westland Verstandig voor inzake een referendumverordening. Steunraadslid Roel Batelaan maakte complimenten aan Westland Verstandig voor het gedegen werk geleverd dat is geleverd, echter de handtekening van de Westlandse VVD kon er niet onder.

Grotendeels kon de Westlandse VVD zich aansluiten bij de argumenten van het College van B&W in de brief van 29 februari jl. waarin zij een reactie geeft op dit initiatief. De redenen om niet voor een referendum te zijn: 

  • 1)      Bij een referendum zal de uitslag mogelijk duidelijk één kant op wijzen, maar er vindt geen afweging van belangen plaats.
  • 2)      De gemeenteraad wordt elke vier jaar gekozen, de gemeenteraad heeft staatsrechtelijk het stuur in handen.
  • 3)      Participatietrajecten worden door Gemeente Westland gehouden en recentelijk is het participatiebeleid aangescherpt.
  • 4)      Om een representatieve uitslag te hebben, zal er een minimale opkomst moeten zijn, gerelateerd aan de gemeenteraadsverkiezingen is dat 55%. Dat is erg hoog.
  • 5)      Ontwerpraadsbesluiten leveren vertraging op door het doorvoeren van referenda.
  • 6)      De kosten bedragen tussen de 270000 en 420000 per referendum, afhankelijk of het tegelijk met verkiezingen geschiedt of los daarvan.

 

Batelaan verduidelijkte het standpunt: "Het principe van het meer betrokken houden van inwoners via een referendum lijkt positief, maar om bovenstaande redenen moet hier onzes inziens van worden afgezien. Extra argument hierbij is nog dat behalve de vertraging die hierboven al wordt genoemd, pas over een ontwerpraadsbesluit een volksraadpleging kan worden gehouden. Als de bevolking van Westland meer betrokken wil worden, zou dat niet op zo’n laat moment moeten gebeuren. Kortom: goede participatie met betrokkenen kan voor veel draagvlak zorgen en Gemeente Westland een beeld geven van welke klachten of wensen er leven bij inwoners. Ook bestaat hier een rol voor politieke partijen. Volksvertegenwoordiging is een taak van de gemeenteraad, volgens mij zit dat in Westland wel goed."   


In de raadsvergadering van 27 maart heeft Guus Bakker nogmaals aangegeven het voorstel van Westland Verstandig niet te ondersteunen.