Sprekers Politiek & Pils benadrukken uitdagingen voor glastuinbouw in Westland

Een bomvolle zaal met geïnteresseerden, een panel met zes experts en een inhoudelijk programma van zo’n anderhalf uur. Dat waren de ingrediënten van de tweede bijeenkomst Politiek & Pils op maandag 28 november van de Westlandse VVD. De avond had als thema ‘Energiecrisis! Is er toekomst voor de glastuinbouw in Westland?’ en vond plaats in Naaldwijk.

Een bomvolle zaal met geïnteresseerden, een panel met zes experts en een inhoudelijk programma van zo’n anderhalf uur. Dat waren de ingrediënten van de tweede bijeenkomst Politiek & Pils op maandag 28 november van de Westlandse VVD. De avond had als thema ‘Energiecrisis! Is er toekomst voor de glastuinbouw in Westland?’ en vond plaats in Naaldwijk.

Breed panel

De sprekerslijst bestond uit zes Westlanders met de ‘voeten in de klei’; drie sprekers uit het bedrijfsleven en drie panelleden die actief zijn in het openbaar bestuur of bij een belangenorganisatie. Achtereenvolgens spraken Anneke van de Kamp (Rijk Zwaan), Marc Koene (SK Roses) en Tom Zwinkels (Bryte) vanuit het ondernemersperspectief. Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland), Peter Valstar (Tweede Kamerlid VVD) en Pieter Varekamp (Wethouder Gemeente Westland namens VVD Westland) lieten licht over de materie schijnen vanuit hun perspectief. 

Uitdagingen

“De grootste uitdagingen voor de glastuinbouw in het Westland liggen op vier terreinen, namelijk de beheersing van diverse plantenziekten, de energiemarkt, de beschikbaarheid van voldoende personeel en de daaraan gekoppelde zorg voor kwalitatief goede huisvesting”, aldus tomatenteler Zwinkels. De overheid en het bedrijfsleven moeten op deze drie terreinen nog intensiever samenwerken, bleek uit de discussie die volgde. Op de vraag of er ruimte blijft voor grootschalige glastuinbouw twijfelde de voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra geen seconde: “Als dat in Westland niet kan, waar dan wel? Natuurlijk, kunnen we morgen alle mensen die actief zijn in onze sector omscholen naar zorgmedewerkers. Maar we moeten goed bedenken hoe de BV Nederland in de toekomst haar geld wil blijven verdienen. De glastuinbouw is een belangrijke sector voor de Nederlandse economie, speelt een grote rol in de energietransitie en levert met haar producten bovendien een essentiële bijdrage aan de gezondheid en het geluk van mensen. 

Areaal 

Of het glasareaal in de toekomst volledig in tact blijft, valt te bezien, stelt Van de Kamp: “De ruimtedruk neemt de komende jaren alleen nog maar meer toe. Er blijft behoefte aan groen en meer woningen. Toch kunnen we dit opvangen met schaalvergroting en innovatie.” Varekamp vult hierop aan: “Het tuinbouwcluster moet sterk blijven, dat hangt niet per se samen met het aantal vierkante meters. Wel is het belangrijk dat je als Greenport zelf de regie behoudt op deze ontwikkelingen.”

Energie
Westland heeft de afgelopen jaren veel ingezet op het innoveren binnen het energievraagstuk. Het experimenteren met waterstof of het bouwen van een kleine energiecentrale zijn geen taboe meer. Er wordt gekeken naar energieopslag in batterijen en de warmterotonde, waar restwarmte uit de Rotterdamse haven in Westland kan worden gebruikt, nadert zijn voltooiing. “Bij het ministerie van LNV gaat momenteel veel aandacht uit naar de landbouw. Het is voor de Tweede Kamer belangrijk om de glastuinbouw op de agenda te blijven plaatsen. Zo blijft er toekomst voor de glastuinbouw, maar daar moeten we allen een bijdrage aan leveren vanuit onze functies. De VVD zet zich bijvoorbeeld in voor meer investeringen in aardwarmteprojecten”, besluit parlementariër Valstar. 

De volgende editie van Politiek & Pils vindt plaats op maandag 6 maart. Heeft u interesse of wilt u eenonderwerp aandragen, stuur dan een mail naar communicatie@vvdwestland.nl