Schriftelijke vragen inzake gemeentelijke belastingen bedrijven tijdens de coronacrisis

© Google

Schriftelijke vragen in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde, gesteld op 21 januari 2021 door de fractie VVD Westland, overzicht gemeentelijke belastingen midden- en klein bedrijf Westland.

 

In Westland zijn vele ondernemers uit het midden- en klein bedrijf getroffen door de maatregelen i.v.m. het Corona virus.

 

Deze bedrijven, zoals bijvoorbeeld kappers, boekwinkels, kledingzaken etc., zijn nu voor de tweede periode al wekenlang dicht en missen daardoor een groot deel van hun omzet, terwijl de kosten voor o.a. huur voor hun pand etc. wel doorlopen.

 

VVD Westland wil graag van het College inzicht in de gemeentelijke belastingen die deze ondernemers moeten afdragen en bekijken of ze daarin (meer) tegemoetgekomen kunnen worden. Wij begrijpen dat er ondernemersrisico bestaat maar wij staan ook voor een mooi winkelaanbod in onze centra en levendige kernen. Het zou een enorm verlies zijn, niet alleen voor de ondernemers zelf maar ook voor de dorpscentra als bedrijven door deze crisis failliet gaan en er daardoor veel meer leegstand in de kernen ontstaat.

 

VVD Westland wil onderzoeken of het mogelijk is gemeentelijke belasting terug te geven of vrijstelling te geven aan die ondernemers die noodgedwongen dicht zijn. We hebben het hier dus niet over de supermarkten maar over bijvoorbeeld de kledingwinkel, de boekwinkel en de kapper op de hoek. Het teruggeven zou gaan om een periode zolang de winkels gesloten zijn door de lockdown.

 

Dit geeft aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:

1.     Kan het college aangeven welke gemeentelijke belastingen bedrijven uit het midden-en klein bedrijf moeten afdragen in de lockdown periodes?

2.     Zo ja, om welk bedrag gaat het als we kijken naar de ondernemers die noodgedwongen gesloten moesten worden, zoals kappers, horeca, boekhandels etc. door de lockdown?

3.     Is er ruimte in het Corona hulpfonds om hierin te voorzien?

4.     Is er kwijtschelding van gemeentelijke belasting voor een korte periode mogelijk voor ondernemers zoals bovengenoemd?

 

VVD Westland verzoekt het college om bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk binnen de gestelde termijn te beantwoorden.

 

Namens de fractie van VVD Westland,

 

Sander Zuyderwijk