Gemeente moet stoppen met meer uitgeven dan ze binnen krijgt

Dinsdag heeft de Westlandse gemeenteraad de begroting voor 2014-2017 vastgesteld. Vanwege de vele goede punten in de begroting heeft de fractie van VVD Westland uiteindelijk voor gestemd, maar de fractie heeft ook veel kritiek en blijft kritisch. “De gemeente geeft nog steeds structureel meer geld uit dan er binnen komt,” stelt fractievoorzitter Bart Waasdorp. “Dat moet écht anders.”

De VVD maakt zich hierdoor grote zorgen over de reserves van de gemeente. Waasdorp: “In 2010 hadden we nog € 255 miljoen aan reserves, in 2014 is dat al teruggelopen tot € 195 miljoen en daarna zakt het nog verder. Tegelijkertijd lopen de leningen de komende jaren met maar liefst € 87 miljoen op tot € 400 miljoen.” Waasdorp maakt zich zorgen over het feit dat de gemeente de komende jaren daardoor steeds meer geld kwijt zal zijn aan rentebetalingen en daarmee steeds minder aan nuttige zaken kan uitgeven.


De motie van VVD Westland om de OZB niet zoals door het college voorgesteld met bijna 4% te laten stijgen werd alleen door de LPF gesteund. Waasdorp: “in onze motie was keurig becijferd hoe dit gefinancierd kon worden, bijvoorbeeld door per direct te stoppen met Westland Marketing. Helaas kiezen de andere partijen voor de gebruikelijke reflex om de burger meer geld te vragen. Ons pleidooi dat de gemeente zich moet beperken tot kerntaken vindt helaas weinig gehoor.”


De mede door de VVD ingediende motie om de hondenbelasting af te schaffen haalde het gelukkig wel en daarnaast kreeg een door de VVD opgestelde motie om maatschappelijke stages te behouden unanieme steun. Indiener Roel Batelaan: “een stage van minimaal 30 uur in de middelbare schoolcarrière heeft op lange termijn maar ook al op korte termijn maatschappelijk effect. Ik ben blij dat de rest van de gemeenteraad dat ook inziet.”


VVD Westland is overigens van mening dat de aangenomen begroting slechts een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Fractievoorzitter Waasdorp: “volgend jaar zijn er verkiezingen waarna er een nieuwe gemeenteraad komt en een nieuw college wordt geformeerd. Die gemeenteraad en dat college zullen de koers voor de volgende vier jaar uitzetten. Wij gaan er op inzetten dat de VVD-plannen daar een grote invloed op hebben.”