Vacatures hoofdbestuur VVD

Tijdens het voorjaarscongres van de VVD op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni kiezen de VVD-leden een nieuwe voorzitter, vicevoorzitter en algemeen secretaris.

Tijdens het voorjaarscongres van de VVD op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni kiezen de VVD-leden een nieuwe voorzitter, vicevoorzitter en algemeen secretaris. In deze notitie wordt u geïnformeerd over de profielen van de verschillende leden van het Hoofdbestuur en het tijdpad.


Het Hoofdbestuur heeft een selectiecommissie aangesteld, onder voorzitterschap van vicevoorzitter Robert Reibestein, die de kandidaten namens het Hoofdbestuur zal selecteren. Leden, afdelingen en Kamercentrale`s kunnen kandidaten voordragen voor de verschillende posten.


Profielen


De beoogde nieuwe Hoofdbestuursleden van de VVD hebben vanzelfsprekend een aantal algemene eigenschappen en vaardigheden. Elk van hen:


• Is een vooraanstaand liberaal bestuurder in denken, doen en laten.


• Heeft grote interesse in en kennis van de politiek en een groot maatschappelijk bewustzijn. Heeft een goed ontwikkeld gevoel voor de verschillende verantwoordelijkheden en rollen van de partij, de landelijke en lokale VVD politici en de bestuurders.


• Bezit uitgebreide ervaring met bestuurlijke aangelegenheden, bij voorkeur ook in een vrijwilligersorganisatie, en kan een professioneel team op hoofdlijnen aansturen.


• Kent de organisatie en werking van de partij, heeft een groot netwerk binnen de partij of kan een en ander op korte termijn opdoen.


• Heeft uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve eigenschappen. Kan goed luisteren maar ook overtuigen en bezielen. Leidt kleine en grote vergaderingen effectief, efficiënt en plezierig. Vertegenwoordigt de partij intern en extern op uitstekende wijze.


• Beschikt over voldoende en flexibel in te delen tijd om de VVD te besturen, met name in de avonden en weekenden (zaterdagen) en met enige regelmaat door de week overdag. Is in staat geregeld in Den Haag te zijn.


Voorzitter


Meer in het bijzonder wordt verwacht dat de nieuwe partijvoorzitter in staat is om te:


• Vernieuwen. Geeft, op basis van een duidelijke en gedeelde visie op de rol van politieke partijen in de toekomst, leiding aan de transitie van de VVD naar de 21e eeuw. Schuwt experimenten niet, is besluitvaardig, vastberaden en zowel bereid als in staat om een langjarig veranderingsproces tot een goed einde te brengen.


• Verbinden. Is een inspirerend aanvoerder van een collegiaal partijbestuur, bewaakt de belangen van leden en kiezers en heeft een uitstekend gevoel voor de verschillende verantwoordelijkheden van bewindspersonen, Kamerleden en bestuurders. Houdt de zaak bij elkaar en op koers.


• Vertellen. Weet als geen ander het liberale verhaal en de liberale visie zowel intern als extern te vertellen. Heeft een goed besef van de rolverdeling op het politieke toneel, is extern terughoudend maar mijdt de media en het debat niet en treedt naar buiten als de partij daarmee gediend is. Fungeert als liberaal boegbeeld, kompas en inspirator.


Algemeen Secretaris


Meer in het bijzonder wordt verwacht dat de nieuwe secretaris in staat is om te:


• Bewaken. Is in staat de formele verhoudingen, structuren en besluitvormingstrajecten, waaronder statuten en reglementen, te bewaken maar ook te moderniseren waar nodig. Weet hoe klachten en overtredingen behandeld worden, met name ten aanzien van verenigingszaken. Kan met gezag effectief ingrijpen en corrigeren. Heeft hiervoor goede kennis van het functioneren van de partijorganisatie en de cultuur (zowel landelijk als lokaal).


• Bemiddelen. Is een goede bemiddelaar als het gaat om conflicten in Kamercentrales en afdelingen en bij bestuurlijke conflicten. Kan doormiddel van feiten, begrip en wederzijds respect verschillende partijen nader tot elkaar brengen.


• Plannen. Is verantwoordelijk voor het jaarplan, de jaarplanning en de Algemene Ledenvergadering.


Vicevoorzitter


Meer in het bijzonder wordt verwacht dat de nieuwe vicevoorzitter in staat is om te:


• Scouten. Weet liberale talenten te selecteren, te evalueren, te enthousiasmeren, te ontwikkelen en te plaatsen in politieke en maatschappelijk posities. Heeft hiervoor een groot netwerk in de partij. Onderhoudt nauw contact met zowel de (lokale en landelijke) Permanente Scoutingscommissie(s) als de bestuurders en politici met een verantwoordelijkheid voor talent. Is en voelt zich verantwoordelijk voor het verder professionaliseren en innoveren van het totale talentmanagement in de partij en werkt daarbij nauw samen met de portefeuillehouder Opleiding en Training.


• Bemiddelen. Is een goede bemiddelaar als het gaat om conflicten in Kamercentrales en afdelingen en bij bestuurlijke conflicten. Kan doormiddel van feiten, begrip en respect verschillende partijen nader tot elkaar brengen.


• Vervangen. Is, evenals de eerste vicevoorzitter, in staat om alle taken van de voorzitter waar te nemen indien nodig of gewenst.


Tijdspad
• Maandag 24 maart 2014 Het Hoofdbestuur stelt de kandidaten voor de openstaande vacatures vast.
• Zaterdag 5 april 2014 De agenda van de ALV van 14 juni wordt conform artikel 19.2 HR gepubliceerd. Hierin worden de kandidaten van het H genoemd en wordt aangegeven dat afdelingen en Kamercentrale`s tegenkandidaten kunnen stellen. Tevens worden de profielen gepubliceerd.
• Zaterdag 17 mei 2014 Deadline voor afdelingen en Kamercentrale`s om tegenkandidaten te stellen.
• 22 mei 2014 VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT
• Zaterdag 31 mei 2014 Publicatie leeswijzer voor het congres op 13 en 14 juni waarin alle kandidaten voor de verschillende vacatures staan vermeld.
• Maandag 2 juni – zaterdag 14 juni Presentatie van kandidaten (door middel van debatten) aan de leden in geval er meerdere kandidaten voor één functie zijn.
• Zaterdag 14 juni 2014 Algemene Vergadering