Vernoem straten naar Westlandse militairen en verzetshelden

De VVD Westland wil dat straatnamen in nieuwbouwwijken worden vernoemd naar in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde militairen en verzetshelden. Het vieren van 75 jaar bevrijding is volgens de fractie een uitgelezen moment om hen die het hoogste offer hebben gebracht te eren.

Volgens de fractie komen dergelijke vernoemingen in het Westland maar weinig voor. Steunraadslid Peter Valstar: “In Monster hebben we de Van Bemmellaan, in ‘s-Gravenzande de Albert Klingstraat en in Naaldwijk het F.V. Valstarplantsoen, maar veel meer vernoemingen zijn er niet. Dat terwijl er honderden straten zijn in het Westland en nieuwbouwwijken tegenwoordig alleen maar worden vernoemd naar knaagdieren, insecten en veldbloemen.”

Er zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende Westlandse militairen en verzetshelden gesneuveld. Ook in het Westland zijn flink wat militairen gesneuveld tijdens de Meidagen van 1940. Soldaat Eduard Michels bijvoorbeeld, een neef van bondscoach Rinus Michels, sneuvelde met twee andere Nederlandse militairen op 10 mei 1940 in gevecht met Duitse militairen bij Café De Pet.

De VVD heeft daarom het college verzocht om in overleg met het Historisch Archief Westland en de straatnamencommissie de mogelijkheden in kaart te brengen om straten van nieuw te bouwen wijken te vernoemen naar Westlandse militairen en verzetshelden of militairen die in het Westland zijn gesneuveld.

Valstar: “Straatnamen hebben een educatief karakter en vormen een blijvende herinnering. Bij sommige straten sta je toch even wat langer stil en lees je het onderschrift. Door bijvoorbeeld QR-codes onder de straatnamen te plaatsen kunnen mensen meer te weten komen over wie de betreffende persoon was en waarom er een straat naar hem vernoemd is. Met het vieren van 75 jaar bevrijding op 5 mei 2020 zou het een mooi moment zijn om een aantal van deze helden te eren met een vernoeming.”