Column Het Hele Westland (3 juli ‘19)

Om de twee maanden verschijnt er van iedere lokale partij een column in de krant Het Hele Westland. In de column van juli kijkt de fractievoorzitter Sander Zuyderwijk vooruit naar de behandeling van de voorjaarsnota.

Lekker weertje hè, meneertje?

Het zijn uitnodigende dagen voor biertjes, badjes en barbecues. Met de temperaturen van afgelopen weekend nodigt het in ieder geval niet uit om te klussen aan je huis. Terwijl je volgens het alom bekende gezegde het beste je dak kunt repareren als de zon schijnt.

En die schijnt in het Westland. In Nederland. Economisch gaat het ons voor de wind, maar tegelijkertijd zit er een flink gat in het dak. Eentje van 14 miljoen euro, hoofdzakelijk veroorzaakt door de jeugdzorg. We zijn overigens niet de enige. Bijna alle gemeenten hebben ermee te kampen.

Terwijl we het liefst met onze vrienden en familie om de barbecue zitten met een biertje, moet je toch aan de bak. Het gat repareren. Terwijl je geen geld hebt...

Dan zijn er twee keuzes. Je vrienden en familie vragen om allemaal wat bij te leggen zodat je het gat kunt laten repareren. Of de barbecue gaat niet door, dat zwembad wordt niet gekocht en gevuld, en dat bier blijft ook in de supermarkt staan, zodat jij voldoende uitspaart om dat gat te laten repareren.

Momenteel kiest de gemeente Westland voor de eerste optie. Deze vrienden zijn de ondernemers. En die tweede optie, een zwembad ter waarde van 14 miljoen euro staat ook gewoon nog in de planning. 

Dat vind ik niet te verteren. We vragen onze vrienden allemaal iets bij te leggen voor de zorg voor onze kinderen, niet om een zwembad van 14 miljoen euro en allerhande andere franje. We moeten samen het dak repareren.

Ik roep het college dan ook op kritisch naar zichzelf te kijken en niet alleen naar onze vrienden. We kunnen onze vrienden alleen behouden door zelf ook mee te delen in de pijn en vooruit kijken. Want we hebben onze vrienden zo ontzettend hard nodig. En volgend jaar hoeven we ze niet te bellen als er opnieuw een gat in het dak zit...

Sander Zuyderwijk
Fractievoorzitter VVD Westland