Fossiele energiebronnen

Rondvraag voor de commissie EFO, 7 februari 2018

Het gebruik van fossiele energiebronnen is inmiddels enkele jaren onderwerp van gesprek. Gemeente Westland heeft de ambitie de meest duurzame gemeente te zijn/worden. Voor en in/door de tuinbouwsector worden meerdere initiatieven ontplooid, waaronder geothermie en restwarmte, en in mindere mate biogasinstallaties. Ondanks deze initiatieven maakt het merendeel van de sector gebruik van gas (laag calorisch) om de kas te verwarmen en/of elektriciteit op te wekken.

Het kabinet heeft, bij wijze van brief van minister Wiebes, een deel van de Nederlandse industrie ‘gemaand’ initiatieven te ontplooien om minder gas te gebruiken en per 2022 geen (laag calorisch) gas meer te gebruiken.

Nu zijn individuele ondernemers geen grootverbruikers, maar de tuinbouwsector als geheel wel. 

Dat leidt tot de volgende vragen:

1. Zijn er tuinbouwondernemers in het Westland die een brief van de minister hebben ontvangen m.b.t. afbouw gasverbruik?

2. Hoewel de energietransitie inmiddels ingezet is, en een goede zaak is, is het niet zo dat met een vingerknip iedereen van het gas af is. Ondernemers hebben geïnvesteerd in technische installaties (ketels, WKK’s) en er kan niet verwacht worden deze zonder meer in een korte/kortere periode af te schrijven en/of om te bouwen. Gas zal de komende jaren ook beschikbaar moeten zijn. Wat is de stelling van het college m.b.t. beschikbaarheid van gas in de komende jaren?

3. Tegelijkertijd zal extra ingezet moeten worden op het versneld realiseren van meer geothermie en/of restwarmte. Welke activiteiten ontplooit het college om tot versnelling te komen?

Namens de fractie van VVD Westland,
Pieter Varekamp

 

Bijlagen:

-              Brief van Wiebes aan grootverbruikers;

-              Reactie van Vereniging voor Energie, Milieu en Water:

https://www.vemw.nl/Nieuwsoverzicht/2018-01-23-Groningengas-productieplafond-grootverbruikers-ombouw.aspx