Art. 42 Vraag inzake alternatieven supermarkt Kwinstheul

Schriftelijke vragen in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde, gesteld op 10 april 2017 door de fractie VVD Westland, inzake  alternatieve mogelijkheden supermarkt Kwintsheul 

Uw college heeft meerdere keren verzoeken om informatie en stand van zaken rond de supermarkt in Kwintsheul gekregen.

De betreffende ondernemer heeft een mooi pand neergezet, de gemeente is momenteel bezig met de ruimte er omheen goed vorm te geven.

De VVD fractie heeft begrepen dat het de ondernemer moeite kost om een huurder te vinden die een rendabele supermarkt wil neerzetten in Kwintsheul.

Landelijk ziet VVD Westland een trend waarbij dorpen, door een geringer inwonersaantal, niet groot genoeg zijn voor een complete, rendabele supermarkt. Daarbij zien we initiatieven ontstaan , waarbij bijvoorbeeld buurtbewoners, verenigingen, zorginstellingen en een ondernemer de handen ineenslaan om tot een passende oplossing te komen. Voorbeelden zijn:

  • De Woensdrechtse Winkel in Woensdrecht (WB), waarbij een supermarkt draait op vrijwilligers en (een beetje) hulp van de Jumbo.
  • De Franchise ondernemer “Attent”, “Super in de buurt”  die samen met lokale initiatieven supermarkten realiseert (voorbeeld Us Dorpswinkel, vanuit de vereniging Drachterner Compagnie,
  • Het plaatsje Herwen, waarbij de lokale initiatiefgroep ‘Herwen Actief’ samen met de zorginstelling 

Driestroom en EMTE supermarkten een buurtsuper heeft gerealiseerd. Deze draait op vrijwilligers, waaronder mensen met een beperking vanuit de Driestroom (vakkenvullen etc).

De fractie van VVD Westland is van mening dat de bewoners van Kwintsheul een voorziening als een supermarkt verdienen. Zij zijn daar na 5 jaar ook aan toe.

Dit alles leidt tot de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met actuele ontwikkelingen rondom de supermarkt in Kwintsheul en/of op welke termijn kan de raad informatie verwachten over de vorderingen rond de komst van een supermarkt in Kwintsheul? 
  2. Wat is het college van plan als er geen vorderingen zijn te melden?
  3. Herkent het college de landelijke trend die wordt geschetst bij dorpen waar voor een ondernemer het runnen van een rendabele supermarkt niet  mogelijk is?
  4. Kan het college verkennen of er lokaal bereidheid is om een initiatief te starten waarbij vrijwilligers, lokale zorginstellingen en een ondernemer een rendabele supermarkt realiseren? Zo ja, wat is daarvoor nodig? Zo nee, waarom niet?

De fractie van VVD Westland verzoekt het college om bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk binnen de gestelde termijn te beantwoorden.


Namens de fractie van VVD Westland,

Lianda Heijl

Sander Zuyderwijk