Schriftelijke vragen, gesteld op 5 februari 2017 door de fractie VVD Westland, inzake leegstand Winkelcentrum De Tuinen te Naaldwijk

Wat waren we trots, bij de opening van Winkelcentrum De Tuinen in Naaldwijk in 1998. Een mooi, uniek en divers aanbod van winkels in een overdekt winkelcentrum dat zonder enige hulp van de gemeente door de Naaldwijkse ondernemers zelf tot stand is gebracht. We zijn nu bijna 20 jaar verder en de noodklok wordt geluid. We horen dit van ondernemers in De Tuinen en werden hierin bevestigd door het artikel in het AD van zaterdag 4 februari onder de kop 'De Tuinen is echt verloren zonder aanpassing huren'.

 

Niet alleen het vertrek van V&D slaat een groot en doods gat in het winkelcentrum, ‘kleinere’ winkeliers kunnen uit de verkregen informatie de hoge huurprijzen niet meer opbrengen. De leegstand neemt alleen maar toe. Winkeliers hebben overal in het land last van de web-winkelende consument, maar dat geldt voor De Tuinen niet alleen. Het zit ‘m daar vooral in de (te) hoge huren die de eigenaar, Spoorwegpensioenfonds, van de huurders vraagt.

 

De overheid kan zich niet bemoeien met particuliere initiatieven van winkeliers of met de boekhouding van een pensioenfonds, maar heeft wel een bemiddelende rol te spelen. Dit is ter ondersteuning van onze ondernemers en ook een pensioenfonds is immers niet gebaat bij leegstand. De lokale overheid moet zorgen voor goede omstandigheden voor ondernemers. In het winkelcentrum ’s-Gravenzande heeft de gemeente flink geïnvesteerd, de vraag doet zich dus nu voor of het Naaldwijkse overdekte winkelcentrum – voor het eerst -  ook een handje geholpen kan worden, in het belang van het aanzien van Westland en de Westlandse economie. Dit brengt ons tot de volgende vragen:

 

1.     Wat is de mening van het college ten aanzien van de voortgaande leegstand van winkelcentrum De Tuinen?

2.     Is het college al in gesprek met het Spoorwegpensioenfonds, eigenaar van Winkelcentrum De Tuinen, om het gedeelde belang op te zoeken?

3.     Zo ja, wat is het pensioenfonds van plan om de ontstane situatie te verbeteren? Zo nee, wat weerhoudt het college om het pensioenfonds aan zijn maatschappelijke plicht ten aanzien van het vestigingsklimaat in Naaldwijk te herinneren?

4.     Ziet het college mogelijkheden om te bereiken waar VVD Westland voor staat, namelijk een gezond ondernemersklimaat, ook en zeker in de gemeente met een centrumfunctie?

 

VVD Westland verzoekt het college om bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk binnen de gestelde termijn te beantwoorden.

 

Namens de fractie van VVD Westland,

               Elly van der Wilk-van Baren

Pieter Varekamp