Eindejaarscolumn

Het gaat goed?!

 

Hoe gaat het? Die vraag wordt vaak gesteld. Daarop te antwoorden lijkt een stuk makkelijker als je het boek ‘Vooruitgang’ van de liberaal Johan Norberg hebt gelezen. Norberg schrijft ondermeer dat we in de afgelopen 100 jaar meer vooruit zijn gegaan dan in de 100.000 jaar daarvoor.

 

Armoede, ondervoeding, analfabetisme, kinderarbeid en babysterfte lopen sneller terug dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid. Maar ook oorlogen, misdaden en geweldplegingen nemen af. We plukken steeds meer en steeds sneller de vruchten van de vooruitgang.

 

Spectaculair is ook de vooruitgang die geboekt werd op het vlak van de levensverwachting. Ziektes als de pest, tuberculose, pokken, mazelen, lepra en cholera decimeerden vroeger grote delen van de bevolking. In 1900 leefde men gemiddeld 31 jaar, nu is dat 71 jaar.

 

Vrijheid is volgens Norberg de moto van de vooruitgang. Nog meer van dat nieuws?

 

In 1980 had 52 procent van de wereldbevolking toegang tot drinkbaar water, nu is dat 91 procent. In 1918 stierven miljoenen mensen door de Spaanse Griep. Eenzelfde vogelgriepvirus werd in 1980 binnen 3 maanden getackeld door een vaccin.

 

Ik las de recensie van Dirk Verhofstadt. Hij raadt het boek aan om een rooskleuriger blik te krijgen op de wereld. Voor mij voldoende reden om het boek in de leesstapel voor de kerstdagen te leggen. Vraagt u mij na de kerst nog maar eens hoe het gaat.

 

Peter Ouwendijk

Wethouder