VVD Westland haalt € 325 op voor mensen met een chemobrein

Op 28 oktober jl., hebben 17 vrouwen uit het Westland zich ingezet voor de nazorg van mensen met een chemobrein.  Onder begeleiding van een professionele instructeur, Marcello Nieuwenhuijsen van CTC kregen de deelnemers een workshop kickboksen en zelfverdediging in de sportschool Westcoast in Monster.  Geraldine van der Knaap, raadslid VVD Westland, is samen met “survivor” Franny Mussen initiatiefnemer voor deze actie voor mensen met een chemobrein. De deelnemers kwamen uit verschillende dorpen uit het Westland. Ook wethouder Marga de Goeij liet deze goede doelen actie niet aan zich voorbijgaan.


Chemobrein

Chemo is een van de middelen om kanker te bestrijden. De behandelingen van kanker worden steeds succesvoller, waardoor er ook wordt gekeken naar het leven na de behandeling. De “survivors” proberen hun ‘oude leventje’ op te pakken, zoals werk. Dan wordt duidelijk dat sommige “survivors” leren dat chemo therapie niet alleen levensreddende eigenschappen bezit, maar ook cognitieve veranderingen teweeg brengt, resulterende in een zogenaamd “chemobrein” In 2012 hebben Amerikaanse wetenschappers bewezen dat chemotherapie wel degelijk veranderingen in het brein als gevolg hebben. Zij omschrijven een chemo-brein als een ‘mentale mist’, die samengaat met vergeetachtigheid en verlies van concentratie. Uit hun onderzoek kwam navoren dat chemotherapie het volume van de hersenen verandert en dat specifieke delen van de hersenen minder energie verbruikten dan vóór de behandelingen. Deze delen van de brein zijn verantwoordelijk voor het plannen en prioriteiten te stellen. 


Join the Fight

De initiatiefnemers hopen met de actie van vandaag geld op te halen om de nazorg voor mensen met een chemobrein structureel te verbeteren. “Ik vind het belangrijk dat ook mensen met een chemobrein ondersteuning krijgen om hun toekomstperspectieven waar te kunnen maken en weer midden in het leven kunnen staan. Vrouwen moeten ook na borstkanker aan hun carrière kunnen werken. Het is belangrijk dat dit wordt meegenomen in de nazorg. Vandaag hebben we daar letterlijk voor gevochten, aldus Geraldine van der Knaap. Ik ben trots op alle deelnemers die zich voor dit goede doel hebben ingezet. Sommige voor het eerst aan het kickboksen en 1 deelneemster bleek ook survivor en nu 1 jaar na de behandeling voor het eerst aan het sporten. Dat maakt het nu al een geslaagde actie. We hebben lol gehad, maar ook ontzettend veel geleerd van Marcello. ”


Project Nazorg Mamapoli Reinier de Graaf Gasthuis

Survivor Franny Mussen heeft 8 jaar geleden de diagnose borstkanker gekregen. Het gaat goed met haar. Desondanks hebben de chemobehandelingen wel nadelige effecten gehad. Ze heeft een “lymfe-arm”, maar ze weet inmiddels hoe ze daar goed met kan leven. “Kickboksen kan ik gewoon 2 keer per week en destijds hadden de doktoren dat voor onmogelijk gehouden, zegt Franny Mussen. Dat is toch geweldig”. Franny Mussen hoopt met deze actie geld op te halen voor het project NAZORG  van de mammapoli Reinier de Graaf Gasthuis. Zij weet als geen ander hoe moeilijk het is om te leven met een chemo brein. Simpelweg omdat je het aan de buitenkant niet kan zien. Zij stelt: “De nazorg is net zo belangrijk als de behandeling zelf. Er zijn praatgroepen, maar ik wil graag daadkrachtige nazorg. Zoals hulp bij organiseren en plannen. Het is een onderdeel van elk gezin hoe groot of klein dan ook. Een chemobrein kan de organisatie van een gezin ernstig verstoren, omdat het aan de buitenkant niet te zien, maar je er wel degelijk last van hebt. Ook formulieren invullen is lastig. Ik hoop met deze actie een begin te maken voor de structurele nazorg iedereen met een chemobrein. Het begin is er in ieder geval. Dat maakt mij zeer trots. Ik ben Geraldine vd Knaap en Marcello Nieuwhuijsen enorm dankbaar voor het organiseren van deze allereerste actie! Ik ben trots op alle vrouwen, die zich hebben ingezet. Ook wethouder Marga de Goeij liet deze goede doelen actie niet aan zich voorbijgaan en was een bijzonder enthousiast deelneemster. Ik ben heel trots en strijdlustig om het bedrag minimaal te verdubbelen!”