Het gaat beter dan het ging

Ik heb eerder geschreven dat ik voorzichtig positief gestemd ben over de economische ontwikkelingen. Dat is een mond vol om te zeggen dat het beter gaat dan het ging. Ja, ja, hoor ik u zeggen maar wat is er dan anders? Waar kan ik aan merken dat het beter gaat? 

Wat anders is, is dat de economische motor van de BV Nederland wat beter is gaan draaien. Om maar eens wat te noemen: er zijn meer vacatures, er komen meer mensen aan het werk. Als je om je heen kijkt, zie je ook dat de verkoop van huizen en de bouwactiviteiten zijn toegenomen. Kortom, het gaat beter maar we zijn niet op het niveau van vóór de crisis.  We hebben de voorbije jaren goed gemerkt hoe afhankelijk we zijn van het buitenland. We hebben het niet allemaal in eigen hand. Daarom ben ik ‘voorzichtig’ positief.

In economisch mindere tijden hebben we als gemeente geen geld over de balk gesmeten en dat willen we ook nu niet doen. We laten het geld dat de gemeente de komende jaren over heeft, ten goede komen aan de samenleving, maar zorgen tegelijkertijd dat er genoeg geld overblijft om te sparen voor toekomstige tegenvallers. We doen wat nodig is, maar sober en doelmatig,  zodat ook in mindere tijden zaken overeind kunnen worden gehouden. Dat mag u van het gemeentebestuur verwachten. 

In economisch mindere tijden staan inwoners als eerste aan de lat om te zorgen dat de voorzieningen in de gemeente in stand kunnen blijven. Met andere woorden: zij betalen extra belasting om zwembaden, verenigingsgebouwen, zorg, wegen etc. te kunnen bekostigen. Het college van burgemeester en wethouders van Westland vindt dat u nu het beter gaat, dat ook moet merken. Daarom hebben we aan de gemeenteraad voorgesteld om voor het jaar 2017 de woonlasten niet  te laten stijgen en zelfs licht te laten dalen. Immers, wonen in Westland is aantrekkelijk en moet aantrekkelijk blijven. Daar merkt u aan dat het beter gaat dan het ging.


Peter Ouwendijk

Wethouder gemeente Westland