VVD Westland: Ondernemers krijgen garanties voor ongestoorde bedrijfsvoering

PERSBERICHT - Naaldwijk, 17 februari 2016

VVD Westland heeft belangen van ondernemers en inwoners versus maatschappelijk belang afgewogen en loopt niet weg als het lastig wordt. Daarmee neemt VVD Westland haar verantwoordelijkheid. Het debat in de Westlandse gemeenteraad over de mogelijke opvang van 275 asielzoekers in het zogenaamde Polenhotel in Wateringen is afgerond met een positieve uitslag voor mensen in nood. VVD Westland heeft daarbij als partij die denkt in oplossingen een belangrijke rol gespeeld. 

Woordvoerder Elly van der Wilk: 'De fractie heeft voorafgaand aan het debat met veel inwoners en met eigenaren van bedrijven in de omgeving gesproken en kent hun zorgen. Met de voorzitter van de Wateringse BIZ en VvE Zwethove hebben we uitgebreid standpunten uitgewisseld. Ook met een vertegenwoordiging van directe buren van het hotel hebben we gesproken. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Voordat we een definitieve beslissing namen hebben we eerst het college stevig aan de tand gevoeld. Ondernemers moeten immers ongehinderd en onbevreesd kunnen blijven ondernemen. Ze mogen op geen enkele manier overlast ondervinden van de asielzoekers in het short stay hotel.’  

De zorgen van de ondernemers betreffen met name de zware milieu-categorieën voor hun bedrijven, de veiligheid in het algemeen en de onveilige verkeerssituatie in het bedrijvengebied. Ook zijn de ondernemers bang dat de omgeving gaat verrommelen, terwijl schoonhouden een grote verdienste van het bedrijvenpark is. Van der Wilk stelt: 'Het schoonhouden van de omgeving is nog wel het gemakkelijkst te realiseren met hulp van de gemeente, maar de andere eisen tellen zwaar. Ondernemers mogen niet gestoord worden in hun bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld aan de milieu-categorieën mag niet worden getornd! We hebben van de wethouder dusdanige garanties gekregen dat we tegen de ondernemers kunnen zeggen: Sla er het verslag van de raadsvergadering maar op na, daar staan zwart op wit de toezeggingen van het college. Jullie kunnen zonder risico blijven ondernemen’. 

Fractievoorzitter Pieter Varekamp voegt hier aan toe: ‘We moeten als politiek zoeken naar oplossingen: enerzijds mensen in nood helpen, anderzijds staan de belangen van ondernemers en inwoners voorop. Weglopen zonder oplossing is voor de VVD geen optie.'

Ook vroeg de fractie aandacht voor eenduidige communicatie vanuit de gemeente naar bewoners en bedrijven. Wethouder El Mokaddem neemt de wens van VVD Westland om een casemanager aan te stellen als vast contactpunt voor de dagelijkse vragen in overweging. 'We hebben alle op- en aanmerkingen, angsten, zorgen en onduidelijkheden van bewoners, mensen van de bedrijven en de insprekers goed gehoord en laten meewegen', aldus Elly van der Wilk. ‘De locatie van het Polenhotel is in Westland de minst slechte. Nu wachten we de beslissing van het college af en zijn ook benieuwd of er nog juridisch-planologische belemmeringen zijn’, vat zij de conclusie samen. 

 


 

Voor meer informatie: 

VVD Westland | Elly van der Wilk, raadslid

e.vander.wilk@vvdwestland.nl