Mooi of lelijk

Wie de gemeente Westland binnenrijdt, ervaart dat hij of zij in een bijzonder gebied aankomt. 

Buitenstaanders zien nadat ze een half omgevallen fruitmuur voorbijgereden zijn een groot aaneengesloten bedrijventerrein met kassen. Binnenkomend uit oostelijke richting zien ze aan de ene kant een geluidsscherm en aan de overzijde een afvalberg van steenwol. Of, langs weer een andere route, ze rijden na het passeren van een paar doosvormige bedrijfsgebouwen en een net niet vervallen boerderij in op eeuwigdurende wegwerkzaamheden en de bijbehorende verkeersdrukte.

De binnenrijdende Westlanders komen thuis. Wat zij zien, zien zij dagelijks. De plek waar zij wonen, werken en recreƫren. Niets nieuws dus, ook geen verrassingen. Zij zien kassen boordevol techniek en innovatie, die samen het grootste overdekte groene productiegebied van de wereld vormen. Zij zien het bedrijfsleven floreren op een modern bedrijventerrein en zijn blij dat die boerderij weer in een goede staat van onderhoud wordt gebracht. Zij zien dat het wegennet steeds verder wordt uitgebreid om de toegenomen verkeersdrukte te kunnen verwerken.

Buitenstaanders laten een foto zien van een oude druivenserre waar vanaf de slootkant wat geboomte met bloeiend lover over het slootje heen hangt. Jammer dat zo een plekje nu verdwenen is. Een Westlander neemt je mee, bij voorkeur op de fiets, naar mooie gebieden zoals de Zwet en de Poelzone of naar het Spanjaardsduin. Fijn, dat we zulke plekken erbij hebben gekregen.

Je kunt Westland mooi of lelijk vinden. Wat ik wil zeggen is dat over smaak niet valt te twisten. Maar wat wel opvalt, is dat Westland en de Westlanders steeds weer een evenwicht weten te vinden tussen wonen, werken en recreĆ«ren. 

Oh ja, ikzelf vind Westland helemaal goud en gewoon mooi!


Peter Ouwendijk

Wethouder