Schriftelijke vragen op grond van artikel 26 van het Reglement van Orde, gesteld op 20 oktober 2015

In het kader van het beleid om leefbare en duurzame kernen in Westland na te streven vraagt VVD Westland aandacht voor de kern Kwintsheul. Demografische cijfers tonen aan dat de plaatselijke bevolking in rap tempo vergrijst en er onvoldoende nieuwe en jonge aanwas is. Dit gaat nu en in de toekomst grote gevolgen hebben voor het verenigingsleven, de plaatselijke brede basisschool etc.

De beoogde nieuwbouw aan de grens van Kwintsheul (Florazoom) tussen Poeldijk en Den Haag, zal niet helpen deze kern leefbaar en duurzaam te houden, aangezien de focus van deze wijk zal komen te liggen op Den Haag-Poeldijk. Teneinde de kern leefbaar en duurzaam te houden zal, naar de mening van VVD Westland,  bouw van (sociale) huur of koopwoningen richting het centrum noodzakelijk zijn.  Het gebied rond ‘de Driesprong’ bijvoorbeeld, zou daar bij uitstek geschikt voor zijn.

 

Daarnaast ligt de bouw van de beoogde supermarkt al langere tijd stil door bezwaarschriften van bewoners uit de nabije omgeving. Dit alles gaat ten koste van de aantrekkelijkheid van Kwintsheul.

 

Hierdoor wordt het steeds lastiger om potentiële kopers voor woningen in Kwintsheul over de streep te trekken om daadwerkelijk in de kern Kwintsheul te komen wonen.

 

Het vorengaande geeft de fractie van VVD Westland aanleiding tot de volgende vragen:

  1. Bent u het met de fractie van VVD Westland eens dat op basis van de demografische cijfers er maatregelen nodig zijn om duurzame leefbaarheid in deze kern te garanderen, zoals woningen dichtbij het centrum in Kwintsheul (Driesprong)?
  2. Op welke wijze is het college voornemens haar woonvisie/woonstrategie voor Kwintsheul aan te passen? Wil het college bevorderen dat er – meer- (sociale) huurwoningen en/of betaalbare koopwoningen zullen worden gebouwd voor najaar 2017?
  3.  Zal er dan ook op worden toegezien dat er weer ruimte komt voor jonge huurders/kopers op de woningmarkt van Kwintsheul?
  4.  Kunt u beamen dat, zodra de bezwaarprocedures zijn afgerond, en de uitkomst daarvan is dat de bouw van de supermarkt kan worden voortgezet, de ondernemer ook daadwerkelijk door kan gaan met de bouw van de supermarkt?

 

De VVD verzoekt het college om bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk binnen de gestelde termijn te beantwoorden.

 

Namens de fractie van VVD Westland,

 

Lianda Heijl

Sander Zuyderwijk