Hoge boetes kinderopvang

Ook de Westlandse VVD-fractie heeft nu vragen aan het college van B en W gesteld over hoge boetes die zijn opgelegd aan kinderopvangorganisaties. Waar GemeenteBelang Westland eerder deze maand sprak van financiële problemen bij een opvang in De Lier, spreken de liberalen van organisaties in 's-Gravenzande, Monster, Wateringen, Poeldijk en Naaldwijk.

De boetes zijn vooral een gevolg van de invoering in juli vorig jaar van de Beleidsregels handhaving kinderopvang gemeente Westland 2014. Volgens de VVD krijgen de organisaties nu direct een (hoge) boete opgelegd, zonder dat gekeken wordt naar de omstandigheden van het geval. Natuurlijk moet de wet streng gehandhaafd worden bij ernstige overtredingen, aldus de VVD, maar de fractie kent ook voorbeelden van veel minder zware zaken die desondanks met een hoge boete worden bestraft.

De fractie wil onder meer weten hoeveel boetes er zijn opgelegd sinds 1 juli 2014 en voor welke feiten, een en ander in vergelijking tot de periode voorafgaand aan 1 juli 2014. Is de gemeente primair niet verplicht, zoals bij de uitvoering van de Wet Fraude, om rekening te houden met de omstandigheden van de situatie en de ernst van de geconstateerde overtreding, is een volgende vraag.

Verder wil de VVD weten wat het effect is van de invoering van de beleidsregels, met andere woorden of deze de kwaliteit wel ten goede komen of dat het doel wordt voorbijgestreefd.