Blog Peter Ouwendijk

De beste wensen!

 

Het is een goede gewoonte om elkaar aan het begin van het jaar het beste toe te wensen voor het jaar dat zojuist begonnen is. Bij deze dus! Ook is het begin van het jaar bij uitstek een moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Vooruit kijken is mooi. Voor het realiseren van je dromen, het waarmaken van je idealen heb je de toekomst nodig. Met terug kijken heb ik niet zoveel. Toch is het goed om dat wel te doen. Tenminste, als je iets wilt leren van het verleden.

 

Toen we in 2008 met een economische crisis werden geconfronteerd, was dat niet direct zichtbaar. Toen wel duidelijk werd dat het niet goed ging, waren er eerst landelijke verkiezingen in 2010. Pas daarna konden door het nieuwe Kabinet echte maatregelen worden genomen. Het Rijk zette de hand op de knip en zo de tering naar de nering. Of dat de beste maatregelen waren om de crisis tegemoet te treden valt nog te bezien. Feitelijk gevolg voor de gemeenten, dus ook voor Westland, was dat er per direct minder geld vanuit het Rijk naar de gemeenten ging. Met als gevolg: bezuinigingen! Overal zichtbaar en voelbaar.

 

We weten niet wanneer er een volgende crisis komt, maar dat er een komt is wel zeker. Met die wetenschap spreekt het toch voor zich dat gemeenten in betere tijden geld over moeten houden om de negatieve gevolgen van de met een volgende crisis gepaard gaande bezuinigingen buiten de deur te houden. Met als doel dat je er als gemeente voor kunt kiezen om te investeren op de momenten dat het er echt toe doet! Dat wordt niet overal begrepen. Voor u is het goed te weten dat de gemeenteraad van Westland op voorstel van het college van burgemeester en wethouders een begroting heeft aangenomen waarin niet alleen in 2017, maar ook in de jaren daarna een fors overschot ten gunste van de gemeentelijke spaarpot, de algemene reserve, geboekt kan worden. Met die wetenschap durf ik u met recht het beste voor de toekomst te wensen.

 

Peter Ouwendijk

Wethouder