Klankbordbrief 11

L.S.

 

 

Hierbij zend ik u mijn 11e klankbordbrief. Het is een samenvatting van onderwerpen waarmee ik mij als raadslid, namens VVD Westland, bezighoud. Mede door gesprekken met sommigen van u, heb ik een beter beeld gekregen van de achtergronden in de diverse dossiers. Het heeft mij geholpen sterker in de discussies te staan. Daarvoor wil ik u ook via deze weg weer bedanken.

 

Op 8 november heeft de Begrotingsraad plaatsgevonden. In deze speciale raadsvergadering wordt de begroting van de gemeente voor het volgende jaar gepresenteerd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft de begroting goedgekeurd.

VVD Westland staat voor een goede financiële huishouding. Mede hierdoor en door een groter economisch vertrouwen, heeft VVD Westland nu al belangrijke doelstellingen van het verkiezingsprogramma van 2014 kunnen bereiken.

 

Woonlasten.

 

De woonlasten in het Westland, die bestaan uit de onroerende-zaakbelasting (ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing, dalen in 2017 met gemiddeld ongeveer 0,5 %. De ozb wordt verlaagd en de tarieven voor rioolheffing en afvalstoffenheffing blijven gelijk. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Dit is in circa 14 jaar niet eerder gebeurd, het ging eerder tussen de 1 en 3% per jaar omhoog. Wij, VVD Westland, hebben de trend gebroken. Het verlagen van de OZB is één van onze verkiezingsbeloften uit 2014 die we waargemaakt hebben.

 

Levendige Dorpskernen.

 

In een eerdere klankbordbrief heb ik u aangegeven dat ik mij, namens VVD Westland, inzet voor levendige pleinen in de diverse dorpen in het Westland. In de begroting voor het komende jaar is er geoormerkt budget opgenomen om de pleinen in Naaldwijk en ’s-Gravenzande op te knappen. Ook hebben we kunnen realiseren dat er budget opgenomen is om de overige kernen van ons Westland een goede opknapbeurt te kunnen geven. Wij zijn hier blij mee.

 

Beter communiceren met de bewoners van het Westland.

 

De VVD Westland is van mening dat er door de gemeente soms gebrekkig wordt gecommuniceerd als het om grote civiele werken gaat die directe gevolgen hebben voor de inwoners van het Westland. Daarom heb ik namens VVD Westland een motie opgesteld om deze communicatie naar u te verbeteren.

 

Een motie is een opdracht die het college moet uitvoeren. Een motie bestaat uit minimaal 2 delen. Het eerste deel is de onderbouwing waarom je een opdracht wilt geven aan het college en daarna formuleer je de opdracht. Deze motie presenteer je aan de overige raadsleden in de raadsvergadering om de meerderheid voor je motie te krijgen. Hieronder heb ik een deel van de motie opgenomen. Het betreft een civiel werk in de Bomen- en Druivenbuurt in De Lier. Begin volgend jaar start hier het ingrijpende werk in de diverse straten.

 

In overweging nemende dat;

·      In De Lier in de Bomenbuurt  en in de Druivenbuurt buurt  sprake is van ernstige verzakkingen van de bodem;

·      Verschillende  erfafscheidingen  en tuinen, van bewoners, vervangen en/of aangepast moeten worden als gevolg van de werkzaamheden;

·      In het belang van een transparante communicatie met de bewoners het goed zou zijn om een omgevingsmanager namens de gemeente in te zetten die de schakel moet zijn tussen de werkzaamheden, de impact hiervan en de omgeving;

·      Het van belang is de bewoners in een vroeg stadium, bij voorkeur 6 maanden van te voren, te betrekken bij de uitvoering van de werkzaamheden, in die zin dat de gemeente tijdig  duidelijk maakt wat de rechten en plichten van de bewoners zijn, om mogelijke teleurstellingen en (wederzijds) onbegrip te voorkomen;

 

 

 

Verzoekt het college om:

 

Ø  Gemeentelijke omgevingsmanagement in te stellen voor het project ‘herstelwerkzaamheden van de verzakkingen in de Bomenbuurt en Druivenbuurt in De Lier’ in het kader van een zorgvuldige communicatie over de  werkzaamheden en een helder verwachtingsmanagement.

 

Deze motie kon rekenen op een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Weer een stapje dichterbij naar beter communiceren door de gemeente naar zijn inwoners.

 

Kerstreces

 

De laatste vergaderingen van de verschillende commissies zijn deze week geweest. Wij gaan nu voor 2 weken met reces. Dit betekend niet dat wij niet bereikbaar zijn. Heeft u vragen of wilt u over een onderwerp een gesprek, neem gerust contact op ik kom graag bij u een langs voor een kop koffie.

 

Met vriendelijke groet,

 

Sander Zuyderwijk

VVD Westland Raadslid

Commissie Ruimtelijke Ordening

Commissie Economie Financiën en Ontwikkeling