Schriftelijke vragen in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde, gesteld op 25 november 2016 door de fractie VVD Westland, inzake transport en bereikbaarheid.

Schriftelijke vragen in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde, gesteld op 25 november 2016 door de fractie VVD Westland, inzake transport en bereikbaarheid. 

De tuinbouw en aanverwante sectoren zijn tezamen van groot economisch belang voor het Westland: tuinen zit in ons bloed, hier vinden mensen banen en hier wordt geld verdiend.

Om de producten naar het Westland (versproducten van buiten Westland) en vanuit het Westland naar de klant te krijgen is de transport sector van even groot belang. Zonder transport staat alles stil.

Recent vernam de VVD, o.a. van transporteurs en vanmorgen uit de krant, alarmerende signalen over de doorstroming. Het betreft wegen van/naar het Westland. 

VVD Westland stelt dat het over 10, 20 en 30 jaar ook goed wonen, werken en ondernemen moet zijn in Westland.

Gezien bovengenoemde ontwikkelingen geeft dat aanleiding tot het stellen van de volgende vragen:


  1. Wat is de mening van het college ten aanzien van transport over de weg, voor met name de tuinbouw en vershandel? Is het college het met de VVD fractie eens dat transport van essentieel belang is voor de Westlandse tuinbouw en agrologistiek? 
  2. Vanuit de sector en op basis van onderzoek blijkt dat de verkeersdoorstroming problematisch is en zelfs de handel belemmert. Op welke wijze geeft het college invulling aan verbetering van verkeersdoorstroming?
  3. Met welke andere overheden (gemeenten, provincie, rijk) heeft het college contact om deze problematiek aan de kaak te stellen? En is er, gezien het brede economisch belang, zicht op oplossingen binnen afzienbare  tijd? Zo ja, welke? 
  4. Welke visie heeft het college op de transportsector in het Westland, en het vervoer van en naar het Westland? Welke activiteiten ontplooit het college om de sector maximale ruimte te geven?


VVD Westland verzoekt het college om bovenstaande vragen zo spoedig mogelijk binnen de gestelde termijn te beantwoorden.


Namens de fractie van VVD Westland,

Pieter Varekamp