‘Totale transparantie draait het vertrouwen de nek om’

Transparantie is een op hol geslagen begrip dat vaak wordt gebruikt door lieden die zelf een hekel aan transparantie hebben. Een afleidingsmanoeuvre om eigen gedrag te maskeren, wellicht. Transparantie – helderheid, openheid - is een goed middel om burgers een tegenmacht tegen de machtige staat te laten vormen. Volgens oud Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer is transparantie ook goed voor het vertrouwen.

 

Maar, soms zijn gesloten deuren noodzakelijk, denk aan het geheim van raadkamer en het geheim van het Noordeinde, aan prijsonderhandelingen. Die geslotenheid zorgt ervoor dat iedereen vrijuit kan spreken en dat een goed doordachte, gedragen uitkomst het resultaat is. Wél moet er transparantie bestaan over het feit dat er een besloten overleg plaatsvindt. Dus daarover geen geheimzinnigheid. Dat is ook een functie van vertrouwen, aldus Brenninkmeijer.

 

Die geslotenheid geldt ook als je als werkgever het aan de stok hebt met je werknemer, ook als overheidswerkgever. In Westland gebeuren in de politiek soms ongebruikelijke dingen. Laatste incident: het op de website plaatsen van informatie waarvan je op je klompen kunt aanvoelen dat daarvoor vertrouwelijkheid geldt. Niks transparantie.

 

Voor politici gelden wettelijke regels en een gedragscode. Aan die regels moet je je houden, op straffe van zelfs strafrechtelijke vervolging. De gedragscode is een middel om mensen aan te spreken op gedrag dat niet door de beugel kan. Ook overheidswerknemers hebben immers het recht op vertrouwelijkheid. Dus totale transparantie geldt naast eerder genoemde voorbeelden evenmin voor rechtspositionele zaken.

 

De Duits-Koreaanse filosoof Byung-Chul Han stelt dat de dwang om zoveel mogelijk informatie prijs te geven, ertoe leidt dat ‘politici zich alleen nog maar zullen richten op de korte termijn, de snelle winst’ en ‘nooit ongeliefde onderwerpen ter sprake brengen’. Ik citeerde hem al in de kop, totale transparantie draait het vertrouwen de nek om. Is dat ‘burgerbelang’?

 

Elly van der Wilk