Het is niet goed of ’t deugt niet!

‘Raadsleden staan bloot aan een breed spectrum van ongemak’, zegt Jacques Wallage dit weekend in het FD. In de politiek heb je een dikke huid met teflonlaag nodig. Neem nu het Wateringse ‘Polenhotel’, waar mogelijk tijdelijk asielzoekers worden gehuisvest. De VVD-fractie maakte een afgewogen oordeel tussen de maatschappelijke verplichting om mensen in nood te helpen en de belangen van de ondernemers op het bedrijventerrein. VVD Westland voerde uitgebreid overleg met betrokken partijen, stelde voorwaarden aan en kreeg garanties van het college. Ondernemers op hun bedrijventerrein ondernemen nu eenmaal soms met herrie, stank, afwijkende werktijden en mogen daarin onder géén beding worden gehinderd. Anders gaat het feest niet door. Punt.

 

Op Twitter papegaaide men elkaar domweg na: de VVD is voor een AZC. Hetzelfde geklets volgde bij de wens van de moslimgemeenschap voor een islamitische basisschool. VVD Westland vindt een islamitische school echt géén teken van integratie. Laat alle Westlandse kindertjes toch bij elkaar op school gaan en van elkaar leren. Maar de Grondwet maakt dit mogelijk. De lokale politieke ruimte is dus beperkt, hoewel niet iedere politieke partij daarnaar handelt.

 

Onze democratische rechtsstaat kent gescheiden rollen en verantwoordelijkheden. De rol van de gemeente is begrensd, dus geen betutteling door bemoeienis achter de voordeur. Anderzijds moet de Westlander niet denken dat de gemeente alles maar kan regelen. Stopt een supermarkt met de verkoop van lokale producten, hoe jammer ook, dan is dat marktwerking waarin de gemeente geen enkele rol heeft.

 

Alles bij elkaar genomen is onze samenleving razend ingewikkeld. En iedereen, met en zonder verstand van zaken, heeft een mening en plaatst die meteen op social media. Als gekozen volksvertegenwoordiger, die alle vrije tijd en energie in het raadswerk steekt, sta je dus ‘bloot aan een breed spectrum van ongemak’, netjes gezegd. Die dikke huid en teflonlaag zijn onmisbaar!

 

Elly van der Wilk