De jaarrekening van 2015; die stemt ons positief!

Uitgesproken tekst in de raad van 28 juni 2016

van fractievoorzitter Pieter Varekamp


Geachte voorzitter, 

De jaarrekening van 2015; die stemt ons positief!

Voornamelijk om twee redenen.

 

Eén:

De jaarrekening wordt positief afgesloten. Nadat het overschot op het sociaal domein van ca. 8,3 miljoen is gestort in de reserve sociaal domein resteert Een voordelig resultaat van 2,8 Miljoen Euro.


Twee:

Bij de ontwikkeling van de schuldpositie lijkt de trend van een jaarlijks hogere schuld doorbroken. De schuld bedroeg in 2014 378 Miljoen Euro, eind 2015 is de schuld verlaagd met 5 Miljoen en bedraagt 373 Miljoen Euro. Dat is minder dan eerder begroot. Weliswaar niet allesbepalend maar wel een Positieve  ontwikkeling.

Het voordelig resultaat van de jaarrekening brengt ons bij de vraag waar het voordeel vandaan komt: heeft de gemeente zuiniger gewerkt, zijn het meevallers of is het anderszins?

De jaarrekening laat zien dat het voordeel voortkomt uit een diversiteit: deels lagere kosten, deels meer inkomsten.

Onder andere kosten voor openbare verlichting en bedrijfsvoering vallen lager uit.

De extra inkomsten zitten in een hoger bedrag van de algemene uitkering, een toelage van het rijk. De vraag is of deze structureel is.

Een voordelig resultaat! Complimenten aan het college!

De positieve constateringen in de jaarrekening worden bevestigd in de financiële cijfers. Het weerstandsvermogen is gestegen van 1,02 in 2013 naar 1,27 in 2014 en 1,8 in 2015.

De Netto schuldquote, die ons iets zegt over de schuldenlast ten opzichte van de eigen middelen, is gedaald van 176% naar 143%.

Naast dit positieve nieuws zijn er punten van zorg. Hoewel de stijgende curve van de gemeenteschuld wordt doorbroken verlaagt is, is deze nog steeds aanzienlijk. Onze oproep aan het college: zet uw plannen door, en verlaag de schuldpositie nog meer.

Ook de westlander wordt nog steeds, 10jaar lang, elk jaar voor een hoger bedrag aangeslagen voor de woning waarin hij woont en bedrijfsruimte waarin hij onderneemt.

Wat de VVD betreft hoog tijd, zeker gezien de financiële ontwikkelingen, daar een eind aan te maken. Zo komt het financieel voordeel van de gemeente ook ten goede aan de Westlander!

Een derde zorg, direct gerelateerd aan het positieve resultaat, is het doen van ‘leuke uitgaven’. College, houdt uw hand op de knip! 

Als laatste een opmerking over het sociaal domein. We zien in den lande de nodige financiële problemen.  Kortingen, minder zorg dan waar vraag naar is en geen financiële mogelijkheden om een oplossing te bewerkstelligen. Daar is de burger de dupe van. We zijn blij dat dat in Westland niet zo is. Geen teruggang in zorg. In Westland is niemand buiten de boot gevallen. Dat willen we zo houden.

Geacht college, complimenten met het resultaat!