Standpunt Islamitische basisschool

Er is een aanvraag gedaan door de Islamitische Stichting voor Onderwijs en Opvoeding Yunus Emre voor het vestigen van een school in Westland. Voor ons ligt het raadsvoorstel om deze school op te nemen in het plan van scholen 2017-2019.


De vraag is: is VVD Westland voor of tegen dit raadsvoorstel?

De beantwoording daarvan was niet makkelijk. Er is zeer uitgebreid over gesproken in de fractie en de commissie, we hebben uitvoerig gesproken met belanghebbenden maar ook met mensen uit het onderwijsveld en zelfs vorige week nog een bezoek gebracht aan de Yunus Emre school in Den Haag.

Bottom line is dat VVD Westland zal  instemmen met het voorstel.


Waarom?

  1. De vrijheid van onderwijs is gewaarborgd in artikel 23 van de Grondwet; dat is een grondrecht dat wij respecteren.
  2. De taak van de gemeenteraad is volgens de wet beperkt tot het toetsen van het verzoek aan de eisen die in de Wpo worden gesteld m.a.w. voldoet de aanvraag aan de wettelijke eisen.
  3. Het verzoek voldoet volgens het college cijfermatig aan de wettelijke eisen. Er is in de commissie met name discussie geweest over de vraag of de gekozen vergelijkingsgemeente Maastricht voldoende overeenkomt met Westland t.a.v. het aspect van de ligging van de gemeente.Immers als je kijkt naar stedelijkheid en regiofunctie, is Maastricht duidelijk afwijkend van Westland. Westland is een gemeente met 11 dorpen en Maastricht is een stad met een regiofunctie.  De wethouder heeft dit vervolgens nog eens extra uitgelegd in een memo. Wij gaan ervan uit dat het klopt wat het college hierover zegt. Namelijk dat gelet op de bevolkingssamenstelling, het aantal inwoners en het aantal leerlingen per km2,  Maastricht toch de meest vergelijkbare gemeente met Westland is. Maar we willen wèl dat het college deze gerede twijfels t.a.v. de ligging van de gemeente ook overbrengt aan de Minister, die er uiteindelijk over gaat.


VVD Westland zal dus instemmen met het voorstel omdat het voldoet aan de wettelijke criteria. Omdat het niet anders kan. 

Dus: voldoet het verzoek aan de wettelijke vereisten? Ja.

Zijn we daar blij mee? Nee


Waarom?

VVD Westland vindt vrijheid van godsdienst en vrijheid van onderwijs een belangrijk goed, maar bij voorkeur zouden alle basisscholen moeten openstaan voor alle geloven;

Het opnemen van een specifieke doelgroep qua school, brengt ons terug naar de jaren 50, het tijdperk van de verzuiling. Dit geldt voor ieder type onderwijs op basis van religie.

Liberale waarden zoals vrijheid, gelijkheiden verdraagzaamheid zijn de pijlers van onze samenleving. Een samenleving waarin alle kinderen ongeacht geloof  of afkomst samen leren en samen spelen.